A A A K K K
для людей із порушенням зору
Царичанська громада
Дніпропетровська область, Дніпровський район

Голова Царичанської об’єднаної громади Геннадій Сумський: «Наша громада стала більш спроможною, креативною та активною»

Дата: 30.11.2017 09:40
Кількість переглядів: 853

Фото без опису

Плануючи розвиток інфраструктури громади, дуже важливим і ключовим - є виявлення реальних потреб жителів, бачення проблем їх очима, визначення пріоритетів у вирішенні тих чи інших проектів. Саме тому, формуючи та створюючи головний стратегічний документ розвитку нашої території, ми намагались залучити якомога ширше коло жителів громади до співпраці. Люди різних професій, віку, політичних поглядів, віросповідання пропонували своє бачення та приймали виважені рішення щодо пріоритетів та векторів розвитку населених пунктів, у яких вони проживають. Розроблена таким чином стратегія відображає інтереси усіх громадян, а тому сприймається громадою як «своя». Хто ж краще знає проблеми села, як не його мешканці.
Царичанська ОТГ є почесними партнерами програми DOBRE, де в рамках Проекту командою експертів і була проведена саме така діагностика, на основі якої розроблена Стратегія сталого розвитку Царичанської територіальної громади до 2025 року.
За час її реалізації змінилося багато важливих чинників: Царичанська об’єднана територіальна громада почала рахувати кошти. Почала оцінювати, наскільки потрібний й ефективний той чи інший проект. Тобто будь-які речі в громаді робляться для того, щоб люди знизу відчули, що насправді для них щось змінюється. І найголовніше, що вони роблять це не для "галочки". Вони роблять це для своїх мешканців. Для нас це найважливіший аргумент: що мешканці скажуть про нас, як про владу.
Всі проекти, реалізовані в нашій громаді – досить успішні: це відкриття Центру розвитку та благоустрою с. Юр’ївка (в колишній будівлі сільської ради після ремонту розміщено відділ розвитку с. Юр’ївка та прилеглих сіл, ФАП, бібліотеку, клуб); капітальний ремонт, утеплення фасаду, заміна вікон та дверних блоків в ДНЗ «Берізка»; реконструкція будівлі під розміщення дитсадка у Лисківці; вуличне освітлення центральних вулиць як Царичанки, так і віддалених сіл; капітальні ремонти доріг (відремонтовано 12 км вулиць), реконструкція вентиляційної системи їдальні в Царичанській школі.
Всього із запланованих 42 проектів зроблено 35. На сьогодні ще продовжуються роботи по реконструкції будівлі Преображенського ФАПу, ремонт покрівель на трьох багатоквартирних будинках та інші. Та громада постійно працює над втіленням в життя нових ідей, нових проектів.
В Царичанській ОТГ започаткована ідея підвозу дітей із приєднаних до центральної садиби сіл до позашкільних навчальних закладів Царичанської селищної ради, де вони відвідують секції та гуртки. Цим нововведенням задоволені як діти так і вчителі та батьки. Наша громада стала учасником пілотного проекту по первинній медицині.
Надіюсь, згодом, кожен із мешканців громади відчує на собі переваги децентралізації та буде задоволений рівнем соціального, культурного, освітнього життя громади. Головне – мати команду однодумців, які підтримують нові ідеї, втілюють їх у життя задля задоволення потреб жителів громади. Хоча кожному мешканцю особисто не догодиш. Одні хочуть відремонтувати цей відрізок дороги, другі - саме інший. Все зробити одночасно – неможливо, головне – ставити мету і рухатися вперед.
І все ж, жителі громади стали більш активними, готові брати участь у реалізації проектів розвитку. Ми залучили молодь. До речі, в громаді успішно реалізується проект «Молодь Царичанської громади за майбутнє- робототехніка для освіти та відпочинку», розвиток СТЕМ-освіти. Підприємці, фермери, відчуваючи результати нашої роботи, активно беруть участь у співфінансуванні та надають посильну допомогу в організації тих чи інших заходів.
Амбітних планів дуже багато. Це, насамперед, і впровадження надання якісних медичних послуг, освітянських та адміністративних (плануємо відкрити ЦНАП з відділеними робочими місцями, щоб охопити якомога більше жителів далеких сіл наданням послуг), будівництво міні-заводу з переробки та утилізації ТПВ, «рятування» найчистішої річки Оріль. А також реконструкція Прядивської амбулаторії під школу, відновлення стадіону «Діброва» та центральної площі селища, продовження ремонтів доріг та освітлення, налагодження транспортного сполучення між населеними пунктами в ОТГ.
На разі наша громада стала більш спроможною, креативною та активною, набула повноважень для прийняття відповідних рішень. До об’єднання - була залежна від району, обмежена в прийнятті самостійних рішень, коштів вистачало лише на енергоносії, заробітну плату, на соціально-захищені статті.
А тим селам, хто ще не об’єднався, хочеться побажати «встигнути попасти в останній вагон потяга», адже два роки – це досить великий термін. Це два роки втрачених можливостей.

https://www.facebook.com/officereformdp/posts/555245378151334


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь