A A A K K K
для людей із порушенням зору
Царичанська громада
Дніпропетровська область, Дніпровський район

Реформи у громаді: первинна медицина.

Дата: 26.10.2017 15:23
Кількість переглядів: 960

У  Царичанській ОТГ 11 липня 2017 року стартував проект технічної підтримки медичної реформи по впровадженню державного гарантованого пакету на рівні первинної медичної допомоги.

 

 У Царичанській громаді готуються до реформування чи не найважливішої сфери –  галузі охорони здоров'я.  Зараз мова йде про первинну її ланку, яка безпосередньо – у зоні відповідальності саме громад.

 20 жовтня було проведено семінар для лікарів  місцевого Центру первинної медико-санітарної допомоги, де  відбулася презентація  проекту технічної підтримки по переходу на нову модель фінансування первинної медицини, яка базується на принципі «гроші ходять за пацієнтом».

 Реформа первинної ланки медичного забезпечення передбачає вибір пацієнтом свого сімейного лікаря і  підписання з ним декларації – за кожного і на кожного пацієнта буде отримуватись платня за обслуговування та кошти на мед забезпечення. За направленням сімейного лікаря спеціалізоване лікування буде оплачуватись державою. Лікар первинної ланки може бути і в статусі приватного підприємця – у такому випадку  бюджет на підтримку пацієнтів спрямовуватиметься прямо на його рахунок. Первинна ланка медицини для пацієнта планується повністю безоплатною.

 На першому етапі необхідна автономізація закладу, що й почали вже роботи,  перетворивши Царичанський центр первинної медицини із бюджетної установи у комунальне некомерційне підприємство. Хоча передбачається передача цього підприємства до Царичанської громади, на території району буде збережено єдиний медичний простір -  до того часу, поки інші громади не створять свої центри первинної медицини.

 Царичанська громада обрана однією із двох в Україні, кому у реформуванні цієї галузі  сприятиме проект USAID «Реформа ВІЛ-послуг у дії», який працює з об'єднаними територіальними громадами у впровадженні реформи охорони здоров'я. Це – юридична допомога, а також технічна підтримка, запровадження електронної системи медичних даних e Health.  Ця єдина національна електронна система дозволить «розгрузити» лікаря від паперової роботи, а також бачити  всі дані про пацієнта, включаючи аналізи, огляд різних фахівців у різних мед закладах.

 Про це та про інші аспекти  безпосереднього впровадження мед реформи на місцях розповіли присутнім Олексій Яременко, заступник керівника проекту USAID «Реформа ВІЛ-послуг у дії», Марія Самко, радник з питань реформи  системи охорони здоров'я проекту, головний лікар Царичанського ЦПМСП Наталія Дениско, а також селищний голова Геннадій Сумський. У грудні планується подібний  семінар і для жителів громади, де вони зможуть отримати відповіді на свої запитання, досконально розібратися, як же реформа  первинної медичної ланки торкнеться кожної людини


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь